Estetik Diş Hekimliği
Estetik diş hekimliği sadece dişleriniz için değil, diş etleriniz ve dişlerinizin kapanışı ve ağız fonksiyonlarının birbiriyle ve yüzünüzle uyumunu sağlayan estetik tasarım tedavisidir. Ağız yapınızı, dişlerin ağızda duruşunu ve gülümseme kalitenizi iyileştirmek için kullanılır. Estetik diş hekimliği hem dişlerin görünüşünün iyileştirilmesi hem de işlevselliği ile ilgilenir.
Estetik Diş Hekimliği Ne Zaman Tercih Edilir?
Zaman içinde farklı nedenlerden renk değişimine uğrayan, kaza ya da çürük nedeniyle kırılan ve şekil bozukluğu olan dişlerde, diş eti renk ve form bozukluklarında ve diş kayıplarında tercih edilir.
Estetik Diş Hekimliğinde Hangi Tedavi Yöntemleri Kullanılır?
Estetik Dolgular
Diş Beyazlatma
Diş Eti Estetiği
Porselen Laminalar
Zirkonyum Kaplamalar
Gülüş Tasarımı
Pembe ve Beyaz Diş Eti Estetiği
Gülüş estetiği tedavilerinde diş etinin görselliği en az dişlerin görünümü kadar önemlidir. Dişler ne kadar düzgün olursa olsun eğer estetik açıdan diş etleri ile uyum içinde değilse, bütün estetik görünüm bozulabilir. Hatta dudaklar, diş etleri ve dişler bir bütün olarak değerlendirilmelidir.
Diş taşları ve diş eti iltihabı, diş eti morarması, diş eti kanaması en sık karşılaşılan rahatsızlıklardır. Diş eti tedavisi ardından oral hijyen çok önemlidir. Ayrıca diş eti tedavilerinde lazer kullanımı tedavi süresini kısaltarak, tekrar yaşanma olasılığını azaltmaktadır.
“Gummy Smile” olarak adlandırılan gülümserken diş etlerinin aşırı görünmesi lazer ile tedavi edilebilir. Gülümseme hattı belirlenir ve lazer ile diş etlerindeki fazlalıklar konforlu şekilde alınır. Bu işlem sayesinde kanama olmadan ve ağrı ya da acı hissedilmeden işlem rahat bir şekilde tamamlanır. Ayrıca lazer yöntemiyle iyileşme süresi oldukça kısalır.
İleri yaşla veya diş eti problemlerine bağlı olarak, diş eti çekilmesi de yaşanabilir. Dişlerin arasında siyah boşluklar oluşur, diş eti çekilmesine bağlı olarak dişlerin uzamış gibi görünmesi de estetik açıdan sorun yaratabilir. Bu durumlarda diş hekiminizle birlikte belirleyeceğiniz tedaviler uygulanmalıdır.
Diş Beyazlatma (Bleaching)
Diş beyazlatma ev tipi ve ofis tipi olmak üzere iki farklı şekilde yapılabilir.ofis tipi beyazlatma klinikte diş hekimi kontrolünde uygulanır. Diş beyazlatma (bleaching) işleminin kalıcı olması için hekimin tecrübesi, kullanılan materyal ve cihaz çok önemlidir. Ayrıca beyazlatma sonrası dikkat edilmesi önerilen her detaya uyulmalıdır.
Dişlerde Renk Değişikliği Neden Olur?
Çay, kahve, sigara, renkli ve asitli içeceklerin tüketilmesi dişlerde renk değişikliği yaratır. Doğuştan gelen renklenmeler, uzun süre antibiyotik kullanımı, kanal tedavisi sonrası, kaza yaralanma sonucu oluşan ya da yaşlılığa bağlı renk değişikliği de olabilir.
Ofis Tipi Diş Beyazlatma Nasıl Uygulanır?
Muayenehane ortamında diş hekimi tarafından uygulanır. Hem daha kısa sürede tamamlanır, hem de çok daha hızlı sonuç alınır. Ofis tipi beyazlatma klinikte diş hekimi tarafından uygulanmalıdır. Diş hekimi kontrolünde çok daha kısa sürede ve de doğru şekilde uygulanmalıdır. Ofis tipi beyazlatma ev tipi beyazlatmaya göre daha kalıcıdır.
Ev Tipi Diş Beyazlatma Nasıl Uygulanır?
Ev tipi diş beyazlatma diş hekiminizin önerdiği şekilde uygulanmalıdır.
Diş Kristali
Diş mücevheri, elmas veya kristallerin diş yüzeyine yapıştırılmasıdır. Tamamen kozmetik amaçlı bir işlemdir. Ağrısız bir işlemdir ve diş üzerinde aşındırıcı işlem yapılmaz. İstediğiniz zaman çıkartılır.
Estetik Diş Dolgusu
Estetik diş dolgusu, porselen dolgular, hafif ya da orta derecede diş çürümesi, çatlaması olan dişleri onarmak için kullanılan restorasyon işlemleridir. Bu işlemler,kişinin dişleri kaplama gerektirecek kadar hasar görmediği zaman kullanılır.
Invisalign (Şeffaf Plak)
Invisalign, yani şeffaf plaklar, dişlere tel takılmadan diş teli ile sağlanan hareketlerin şeffaf bir plak ile yapılmasıdır. Şeffaf plak ile dişler ideal pozisyonlarına getirilir. Ağız içinden alınan ölçülerle ve bilgisayarlı sistemler sayesinde kişiye özel plaklar hazırlanır.
Şeffaf plaklar yemek yerken, diş fırçalarken, su haricinde bir şeyler içerken çıkartılmalıdır. Bu durumlar haricinde plak mutlaka takılı kalmalıdır. Çünkü şeffaf diş plağı uzun süre kullanıldığında tedaviyi olumlu yönde etkiler.
Zirkonyum Kuron Diş
Zirkonyum diş, estetik bir uygulamadır. Diş çevresindeki dokularla biyolojik olarak uyumlu olması planlanarak yapılır. Estetik ve sağlam olması açısından çok sık tercih edilen bir kron materyalidir.
Diş restorasyonlarının amacı, kaybedilen diş fonksiyonu, estetik ve konuşma bozukluklarını tedavi etmektir. Yapılan protezler sadece sağlıkla ilgili problemlere çözüm sunmakla kalmaz, aynı zamanda estetik gülüş tasarımı için de önemlidir.
Seramik Diş
Seramik diş, metal olmaması, tamamen seramikten yapılması sebebiyle, minenin ışık geçirgenliğini taklit eder ve zirkon kronlara göre daha şeffaftır. Işık geçirgenliğinin fazla olması nedeniyle çok doğal görünürler. Gerçek bir dişten ayırt edilmesi çok zor olabilir.
Özellikle aşırı çiğneme yapmayan ön bölgedeki dişler ve küçük azı dişlerinde uygulanan bir restorasyondur.
Yaprak Lamina Diş
Porselen laminalar, özellikle ön dişlere uygulanabilen çok ince porselenlerdir. Çok ince bir yapıya sahip oldukları için “yaprak porselen” olarak da tanımlanır.
Diş dokusundan çok az veya hiç kayıp olmadan yapılabilen porselen laminalar çok tercih edilmektedir. Renk geçirgenliklerinin çok iyi olması sayesinde estetik açıdan mükemmel sonuçlara ulaşılır.
Rezin Diş (Bonding)
Rezin veneerler, gülümseme tasarımı için porselen veneerlere alternatif bir tedavidir. Estetik dolgu materyali olan kompozitlerden yapılr.Dişler arasındaki aralıkların kapatılmasında, kırık, çatlak dişler, renk bozukluklarında uygulanabilir.